”Добрите момичета си имат дневници. Лошите момичета нямат време. Аз просто искам да живея живот, който ще запомня. Дори и да не го опиша.”

Оne Тree Hill

четвъртък, септември 09, 2010

Нека ти разкажа

"...Когато се чувстваме толкова важни, че няма място за другите, когато се мислим за толкова заслужили, че не виждаме по-далеч от носа си, когато си въобразяваме, че сме прекрасни и не допускаме друга възможност, освен да притежаваме всичко, което сме пожелали, тогава суетността, подлостта, глупостта и низостта ни правят жалки. Не егоисти, Демиан, а жалки. Жал-ки"

"...Важното е да проумееш, че никой не може да извърви пътя вместо теб. Както и да осъзнаеш, че пътя е по-ползотворен, когато се изминава с някого. Да разбереш кой си, да знаеш, че си единствен, различен, и че се различаваш от околният свят в чертога на собствената си кожа не означава непременно да живееш самотно, да си огорчен или самодостатъчен..."

"... И като него, можеш да бъдеш оценен само от истински познавач. Защо си тръгнал да искаш от всеки да иска истинската ти стойност?..."

Това са само три от многото цитати, които си извадих при прочитането на книгата на Хорхе Букай тези дни. На пръв поглед не изглежда кой знае какво - сравнително тънка и крехка книжчица, която обаче подобно на "Малкият принц" на Екзюпери крие в себе си много неподозирани съкровища. Първоначално издавана в чужди страни под заглавието "Равносметки за Демиан", "Нека ти разкажа" представя терапията, през която преминава свеобразният герой Демиан - студент с житейски проблеми и дилеми. Терапевтът му изпозлва свои собствен похват на работа и при всеки "сеанс" му разказва приказка, която може да се разтълкува. Тук са събрани всички приказки, чрез които Демиан се "научава да живее". Всяка от тях крие едно малко богатство, парченце от много по-големият пъзел на истините... Историйте, разказани от Дебелия ще ви трогнат, ще ви разсмеят или пък ще ви накарат да се замислите. Във всеки случаи едно е сигурно - няма да има човек, който да остане безразличен :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар